Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Εμπίστευμα (trust) και επιχειρηματική ανωνυμία

Σε ορισμένες περιπτώσεις η επίτευξη της ανωνυμίας και του απορρήτου των προσωπικών στοιχείων κρίνεται απαραίτητο κίνητρο και συνάμα ανάγκη για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Το ζήτημα αυτό συνδέεται άρρηκτα με τους ενδιαφερόμενους Έλληνες επενδυτές που επιθυμούν να έχουν επιχειρηματική δράση στην Κύπρο. Στις περιπτώσεις αυτές, οι επενδυτές καταφεύγουν στη δημιουργία ενός trust.
            Προτού αναφερθούμε στις ιδιαιτερότητες του trust αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά το γεγονός ότι η έννοια του εμπιστεύματος είναι ανύπαρκτη στο ελληνικό δίκαιο, είναι πλήρως αναγνωρισμένη και άκρως διαδεδομένη στο αγγλοσαξονικό δίκαιο.
            Έπειτα από τις ως άνω επισημάνσεις είναι σημαντικό να αναφερθούμε στη δομή του trust. Ειδικότερα, το εμπίστευμα είναι μία μορφή πληρεξουσίου, το οποίο μπορεί να είναι γενικό ή ειδικό με ευρύτατες ουσιαστικά μηδενικές εξουσίες, όπου απλά, η ταυτότητα του εντολέα (beneficiary) προς τον εντολοδόχο (trustee) δεν είναι γνωστή στους τρίτους και ο εντολοδόχος παρουσιάζεται ως να κατέχει περιουσιακά στοιχεία ή να διενεργεί πράξεις για ίδιο λογαριασμό, ενώ στην ουσία τα κατέχει και τις διενεργεί για λογαριασμό και προς όφελος του εντολέα του, προς τον οποίο έχει υποχρέωση απόδοσης λογαριασμού.
            Επιπροσθέτως, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι έναντι των δημοσίων αρχών, ο εμπιστευματοδόχος παρουσιάζεται ως μέτοχος της εταιρείας. Η παροχή υπηρεσιών εμπιστευματοδόχου (trustee) συνδέεται με την καταβολή ορισμένης επαγγελματικής αμοιβής, η οποία ωστόσο δεν συνθέτει ουσιαστική οικονομική επιβάρυνση.
            Επιπλέον, δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι στα πλαίσια πάταξης της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, οι Κυβερνήσεις των κρατών μελών της  Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θεσμοθετήσει την κατάρτιση και τήρηση μητρώων εμπιστευμάτων, τα οποία βεβαίως δεν είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.  
            Ολοκληρώνοντας, η χρησιμότητα και η αποτελεσματικότητα του trust για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και της επιχειρηματικής ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Για το λόγο αυτό έχει πολύ εύστοχα λεχθεί ότι: «Όταν η στρέβλωση που προκαλούν η δημοσιότητα και ανελαστικές δομές εμποδίζουν την οικονομική δραστηριότητα, την απάντηση έρχεται να δώσει ένας από τους παλαιότερους αγγλο-σαξονικούς θεσμούς: το trust»

            Εάν ενδιαφέρεστε να οργανώσετε την επιχειρηματική σας δραστηριότητα με τρόπο που να διασφαλίζει το απόρρητο των στοιχείων σας, απευθυνθείτε στα στελέχη της  ADVANCED CONSULTANTS S.A., τα οποία θα σας παρέχουν τις αναγκαίες πληροφορίες για την σωστή σύσταση και λειτουργία ενός trust με τρόπο που διασφαλίζει τα συμφέροντά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου